Android - ce este acest sistem de operare, pe ce dispozitive se gaseste si care sunt avantajele lui

Android - ce este acest sistem de operare, pe ce dispozitive se gaseste si care sunt avantajele lui

Pana acum, majoritatea oamenilor stiau ca exista două sisteme de operare mobile majore: Android de la Google si iOS de la Apple. Au fost multe altele, dar, acum, aproape fiecare dispozitiv mobil major ruleaza pe unul sau pe altul. Ce este Android? Aceasta este o intrebare uriasa, al carei raspuns il vei gasi, in detaliu, in acest articol. Chiar daca esti un profesionist in ceea ce priveste smartphone-urile, ar putea fi multe de invatat in sectiunile de mai jos. Dar daca esti nou in lumea smartphone-urilor – sau doar in lumea Android – acesta este locul perfect pentru a fi la curent cu cel mai popular sistem de operare din lume.



1. Notiuni de baza despre sistemul de operare Android - ce este, unde se gaseste si cum functioneaza


Daca intrebi „Ce este Android?”, probabil vei primi raspunsul „Este un sistem de operare”. Raspunsul este util doar daca stii ce este un sistem de operare! Pe scurt, un sistem de operare este un software de calculator, care functioneaza pentru a integra resurse hardware si software. Permite ca diferite tipuri de hardware sa functioneze impreuna, oferind, simultan, o platforma pentru diferite componente de software, care sa functioneze cu acel hardware si, in consecinta, cu alte piese de software. 


Daca acest raspuns este inca ambiguu, gandeste-te la analogia unei piese de teatru. Pentru a monta o piesa, vei avea nevoie de o scena, lumini, microfoane si alte piese hardware. Vei avea nevoie, de asemenea, de actori, echipaj de scena, usieri si alti lucratori, ceea ce ar fi analog cu software-ul. In aceasta analogie, regizorul piesei ar fi similar cu un sistem de operare, deoarece ar actiona ca un canal care instruieste totul despre cum se lucreaza impreuna. Fara regizor, ai avea doar o multime de hardware nefolosit, cu o gramada de oameni care ruleaza fara o idee despre ceea ce trebuie sa faca. In cazul smartphone-urilor, Android actionează ca „regizor” pentru hardware-ul unic din telefonul tau si pentru aplicatiile pe care ai ales sa le instalezi.




Android este un sistem de operare mobil, care exista de aproape 15 ani. Il vei gasi, in principal, ca sistem de operare de baza pentru telefoane si tablete din intreaga lume. In plus, alte sisteme de operare accepta, in mod nativ, aplicatii Android, inclusiv Chrome OS si Windows 11. Gigantul motor de cautare Google detine acest sistem de operare mobil. Cu toate acestea, sistemul este open source, ceea ce il face accesibil oricui, chiar si pentru uz comercial. Acest lucru il face foarte diferit de iOS-ul Apple, macOS si Windows-ul Microsoft, toate platformele fiind cu sursa inchisa. Android este, de departe, cel mai popular sistem de operare din lume. Statisticienii plaseaza Android in fruntea cotei de piata a sistemelor de operare mobile cu un procent de 69,74%, din ianuarie 2022. Acest lucru depaseste iOS-ul Apple cu o marja semnificativa, care este al doilea cel mai popular sistem de operare mobil la nivel global, cu 29,49%. Exista peste 2,6 milioane de aplicatii disponibile din Magazinul oficial Google Play, dar poti si descarca aplicatii de pe web. Aceasta varietate face ca aceste telefoane sa fie foarte puternice si personalizabile, dar si susceptibile la virusi si alte tipuri de malware. 


Cand majoritatea oamenilor se gandesc la Android, se gandesc la telefoane. Desi este adevarat ca majoritatea dispozitivelor sunt smartphone-uri, exista o multime de alte dispozitive cu Android la bord. Tabletele sunt cel mai evident dispozitiv Android secundar. La urma urmei, sunt doar telefoane mari, in multe privinte. Android apare si pe ceasurile inteligente. Daca detii un ceas care rulează pe Wear OS, acesta este un sistem de operare bazat pe Android. Ce este un sistem de operare bazat pe Android? Atunci cand cineva ia Android si il modifica pentru a-l face ceva mai diferit, dar, totusi, bazat pe acelasi cod de baza. Android nu apare doar pe telefoane. Exista o multime de sisteme pe care il poți gasi. Exista si o platforma TV, numita, in mod corespunzator, Android TV. De asemenea, nu poate fi exclus Android Automobile, un software bazat pe Android, care alimenteaza vehiculele. Cu toate acestea, nu confunda acest lucru cu Android Auto, o modalitate prin care smartphone-urile se integreaza cu sistemele de bord din masini. In cele din urma, alte sisteme de operare nu sunt bazate pe Android, dar accepta rularea aplicatiilor sale. Versiunile recente ale sistemului de operare Chrome permit acest lucru. Aceasta inseamna ca aproape toate Chromebook-urile de pe piata accepta si aplicatii Android. Incepand cu sfarsitul anului 2021, Windows 11 accepta si aplicatii Android.


2. Despre Android: Inceputurile sistemului de operare Android


Fie ca e de crezut sau nu, acest software a fost conceput pentru camere foto. Andy Rubin si echipa sa au dezvoltat Android incepand cu 2003, folosind codul de baza de la Linux, un alt sistem de operare open-source. Ideea a fost de a realiza un sistem de operare universal, pe care sa-l poata folosi toate companiile de camere. Cu toate acestea, in timpul dezvoltarii ulterioare a sistemului de operare, Rubin si-a dat seama ca smartphone-urile sunt viitorul. In schimb, a decis sa-l reinnoiasca ca sistem de operare pentru smartphone. Ideea nu a atras prea multe investitii, deoarece Windows Phone, Symbian si alte sisteme de operare pentru telefoane dominau deja piata. Rubin si echipa sa aproape ca au oprit dezvoltarea cand au ramas far bani. In cele din urma, un cadou banos si generos de la un prieten a mentinut echipa in functiune, iar Google a introdus si a cumparat Android pentru aproximativ 50 de milioane de dolari, in 2005. Echipa Android a lucrat sub Google, pentru a dezvolta un sistem de operare care sa functioneze bine pe telefoanele mobile cu butoane fizice si tastaturi QWERTY complete. Cu toate acestea, sosirea iPhone-ului in 2007 a fortat echipa sa se intoarca la plansa de desen. Au renovat Android din nou, pentru a functiona si cu ecrane tactile. Acest lucru a dus la HTC Dream, cunoscut si sub numele de T-Mobile G1, primul telefon comercial Android. Avea un ecran tactil si o tastatura QWERTY. De atunci, au existat mii de telefoane, iar acum este cel mai popular sistem de operare din lume.


3. Avantajele sistemului de operare Android


Avantajele sistemului de operare Android includ urmatoarele:

  • Android este un sistem de operare open-source; bazat pe Linux, deci poate fi dezvoltat de oricine;
  • acces usor la aplicatiile Android;
  • poti inlocui bateria si stocarea in masa, unitatea de disc si optiunea UDB;
  • acesta accepta toate serviciile Google;
  • sistemul de operare este capabil sa te informeze despre un nou SMS si e-mailuri sau despre cele mai recente actualizari;
  • suporta multitasking;
  • telefonul Android poate functiona si ca router, pentru a partaja internetul;
  • este gratuit sa se personalizeze;
  • poate instala un ROM modificat;
  • acesta accepta grafica 2D si 3D;
  • pot fi instalate milioane de aplicatii;
  • copierea de rezerva si restaurarea aplicatiilor pot fi posibile;
  • accepta aplicatii ca terta parte;
  • este posibila adaugarea si eliminarea caracteristicilor nedorite;
  • cerinte mari de locuri de munca pentru dezvoltatorii Android;
  • notificarile pot fi afisate foarte clar;
  • sprijin urias al comunitatii;
  • internetul poate fi partajat de la dispozitiv la dispozitiv;
  • este o sursa deschisa;
  • diferite tipuri de modele mobile pe care le poti selecta;
  • poti sa adaugi sau sa elimini ceea ce nu doresti;
  • memoria interna este extensibila;
  • stocare in cloud;
  • suporta ecrane mari la un pret rezonabil;
  • dispozitive Android pliabile;
  • diferite aplicatii pot rula in acelasi timp;
  • mai multe widget-uri afisate.


4. Diferenta dintre Android si iOS


Deja s-a mentionat despre ce face ca sistemul de operare Google sa fie diferit de iOS-ul Apple. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul ca cele doua sisteme de operare au devenit mult mai asemanatoare decat diferite de-a lungul anilor. In primele zile ale industriei smartphone-urilor, Android si iOS erau extrem de diferite. Fiecare sistem de operare a oferit functii pe care celalalt nu le-a oferit. Nici nu semanau deloc. Aceasta dihotomie a creat o cultura „Android vs iOS”, care patrunde si astazi in viata cotidiana. Intr-adevar, totusi, exista doar o mana de lucruri pe care Android le poate face si pe care iOS nu le poate face (si invers). Google si Apple s-au duelat atat de mult de-a lungul anilor, incat cele două sisteme de operare sunt mai apropiate ca niciodata. Chiar si dupa 10 ani, razboiul Android vs iOS continua, chiar daca ambele sisteme sunt foarte asemanatoare in zilele noastre. Singura diferenta distincta dintre cele doua este cat de mult control are Apple asupra iOS - si cum Google nu are acelasi nivel de control asupra sistemului sau de operare mobil. De exemplu, este imposibil sa incarci aplicatii pe un iPhone gata scos din cutie si exista un singur magazin de aplicatii (Apple App Store). De asemenea, Apple controleaza in mod strict tipurile de aplicatii pe care dezvoltatorii le pot crea pentru iPhone. In schimb, este cat se poate de usor pentru tine sa instalezi aplicatii Android din alte magazine sau chiar de pe web deschis. In plus, Google iti permite sa alegi aplicatiile pe care le utilizezi pentru aproape toate functiile smartphone-ului, de la browser la aplicatiile de mesagerie si la tastatura. Avantajul modelului Apple este ca iOS este mai uniform, mai sigur si permite dispozitivelor sa vada actualizari pentru perioade lungi. Dezavantajul, desigur, este ca utilizatorul nu are atat de mult de spus despre ce poate face cu dispozitivul sau.


5. Cum sa ai grija de dispozitivul cu sistem de operare Android


Pentru multi oameni, telefonul lor mobil este unul dintre cele mai importante bunuri pe care le au, detinand sute de amintiri sub forma de fotografii, contacte si mesaje. Prin urmare, este de la sine inteles ca ar trebui sa aiba grija de telefoanele lor, pentru a se asigura ca durează cat mai mult posibil. Durata medie de viata a unui smartphone este de aproximativ doi pana la trei ani, desi pot dura mai mult, cu ingrijirea adecvata. Există multe lucruri pe care le poti face pentru a-ti proteja smartphone-ul impotriva deteriorarii sau a mortii inainte de momentul potrivit.

Cumpara o husa de protectie. Primul lucru pe care ar trebui sa-l faci atunci cand obtii un telefon nou este sa te asiguri că ai cumparat o husa pentru el, fie ca e vorba de huse Xiaomi sau huse Samsung. In timp ce multor oameni le poate placea senzatia de spate neted al smartphone-ului lor nou-nout, nu iti va placea prea mult daca se sparge. O carcasa bună ar trebui sa fie puternica, robusta si, in mod ideal, rezistenta la socuri si la apa.  Daca prinzi o husa peste spatele smartphone-ului tau, te vei asigura ca ii sunt provocate daune minime sau inexistente daca il scapi.

Foloseste o folie pentru ecran. La capitolul folii telefoane, acestea reprezinta o alta necesitate, daca doresti sa iti pastrezi telefonul in cea mai buna stare, cat mai mult timp posibil. Fara o folie, ecranul telefonului poate suferi de pe urma petelor, zgarieturilor si crapaturilor. Daca ai o folie de ecran, vei avea un alt nivel de securitate pe telefon. Folia, in sine, poate suferi de zgarieturi si crapaturi, dar, daca este una buna, acestea nu se vor transmite pe ecranul telefonului de dedesubt. Exista cateva tipuri diferite de materiale din care pot fi fabricate foliile de ecran:

  • tereftalat de polietilena (PET) - acestea ofera cea mai mica protectie la zgarieturi si impact, dar sunt ieftine, usoare si subtiri;
  • poliuretan termoplastic (TPU) - acesta este un material mai flexibil, care necesita ca utilizatorii sa netezeasca bulele odata cu aplicarea, dar ofera un finisaj relativ durabil;
  • sticla securizata - de departe, cea mai buna optiune. Sticla securizata este mai groasa si mai puternica decat protectoarele din plastic si va insemna ca ecranul tau este mai rezistent la zgarieturi si alte daune vizibile.

Pastrează-l curat. Pastrarea telefonului curat este vitala atat pentru sanatatea ta, cat si pentru sanatatea dispozitivului tau. Telefoanele sunt de zece ori mai murdare decat scaunele de toaleta, asa ca vei dori, cu siguranta, sa stii cum sa cureti toti acei germeni urati! In plus, o acumulare de praf poate afecta si performanta telefonului.

Ai grija de baterie. Pentru multi, bateria telefonului lor este prima care merge. Cumpararea unui telefon cu o durată buna de viata a bateriei este un prim pas util, dar trebuie sa stii si cum sa iti mentii bateria sanatoasa. Mentinerea sanatatii bateriei telefonului tau va prelungi durata de viata a acestuia. Ingrijirea bateriei se datoreaza, in mare parte, modului in care incarci telefonul, tipurilor de baterii externe si cabluri si tipurilor de incarcatoare telefon pe care le folosesti, dar exista o serie de alte lucruri pe care le poti face pentru ca bateria sa functioneze eficient.

Mentine actualizarile aplicatiei si ale sistemului. Atat pe dispozitivele iPhone, cat si pe dispozitivele Android, telefonul iti va cere sa descarci si sa instalezi actualizari de aplicatii si de sistem. Pe Android, cea mai recenta actualizare este cea de Android 10. Mentinerea actualizata a sistemului aplica functii de securitate, remedieri de erori si multe altele, pentru a mentine telefonul sa functioneze la cea mai mare capacitate. Daca alegi sa nu le descarci, nu numai ca vei avea un risc mai mare de a prinde un virus, dar smartphone-ul tau va incepe sa functioneze mai lent. De asemenea, aplicatiile vor solicita, ocazional, sa fie actualizate din Google Play Store. Actualizarea acestora inseamna ca vor functiona mai usor si vor fi libere de orice erori care au incetinit, initial, aplicatia.

Sterge aplicatiile neutilizate. Cu cat aduni mai multe pe telefon, cu atat poate deveni mai lent. Daca mai ai pe telefon un numar de aplicatii pe care nu le mai utilizezi, ar trebui sa le stergi, pentru a elibera spatiu si pentru a opri dispozitivul sa le actualizeze sau sa le mentina sa ruleze in fundal.

Extinde spatiul de stocare. Daca smartphone-ul tau permite acest lucru, poti instala un card SD extern, pentru a creste spatiul de stocare al telefonului. Facand acest lucru, poti elibera memoria interna a dispozitivului, ceea ce va duce, probabil, la o performanta mai rapida. Ca si in cazul aplicatiilor nefolosite, cu cat depozitezi mai mult in spațiul de stocare al telefonului tau, cu atat iti pui mai mult stres pe cap. Stergerea acestui lucru iti va permite sa stochezi mai multe fisiere, fotografii, aplicatii si videoclipuri, fara a impiedica performanta generala a smartphone-ului tau.

Incearca sa nu il scapi. Este inutil de spus sa incerci sa eviti sa iti scapi telefonul cat mai mult posibil, in special pe suprafete dure. Daca ai o husa si o folie de ecran, este mai probabil ca telefonul sa supravietuiasca unei caderi. Fara aceste straturi de protectie sau fara suporturi telefon, telefonul tau s-ar putea sparge, facandu-l inutilizabil sau nereparabil de catre producător.


Evita temperaturile extreme. Prea multa caldura sau prea mult frig pot avea un impact negativ asupra performantei smartphone-ului tau, prin deteriorarea bateriei. Bateriile nu supravietuiesc bine in conditii de temperatura extrema si trebuie oprite si lasate sa se raceasca, daca devin prea calde. Acesta este si motivul pentru care ar trebui sa eviti supraincarcarea telefonului, deoarece poate deveni prea fierbinte.

Evita apa. Chiar daca telefonul tau este rezistent la apa, asta nu inseamna ca poate supravietui unei scufundari adanci prea mult timp. Cele mai multe evaluari de impermeabilitate (numite evaluari IP) permit doar scufundarea unui smartphone sub unu pana la trei metri de apa, timp de pana la 30 de minute o data. IP68 este cel mai obisnuit rating IP, dar poti gasi ratingul de impermeabilitate al telefonului tau pe spatele carcasei sau cautand modelul tau online.


6. Cum sa actualizezi sistemul de operare Android?


In functie de versiunea de Android pe care o detii si de ce model de telefon ai, procesul exact de actualizare a dispozitivului Android poate varia usor. Dar majoritatea dispozitivelor pot fi actualizate in acest fel:

  1. deschide aplicatia “Setari”;
  2. deruleaza in jos si apasa pe “Sistem”;
  3. apasa pe “Actualizare sistem”.


Dacă poti porni si naviga pe telefon dupa actualizare, iar telefonul mobil iti va permite sa faci selectii si sa deschizi setarile, atunci actualizarea a functionat si a fost instalata corect.


Exista o multime de sfaturi online despre cele mai bune practici pentru modelul tau de smartphone. In cele din urma, trebuie sa te asiguri ca iti poti gasi telefonul, daca cineva il fura. Utilizeaza functiile de securitate incorporate in dispozitivul tau, pentru a te ajuta in acest sens:

  • blocheaza-ti telefonul cu un PIN, o parola sau un model;
  • nu impartasi parola;
  • instaleaza o aplicatie de securitate, care sa te ajute sa-ti gasesti telefonul.


Sursa foto: unsplash.com.

Comentarii