Plata cu telefonul - GHID pentru plati rapide si sigure, direct de pe smartphone-ul tau

Plata cu telefonul - GHID pentru plati rapide si sigure, direct de pe smartphone-ul tau

Odata cu digitalizarea accelerata si diversificarea tehnologiilor financiare, platile traditionale in bancnote si monede ar putea fi un lucru care tine de trecut. Chiar si in situatia in care oamenii nu doresc sa renunte la cash definitiv, exista o solutie care incepe sa prinda avant in prezent: platile care pot fi facute si cu ajutorul smartphone-urilor. 

Acest articol isi propune sa explice pe intelesul tuturor cum functioneaza noile “portofele digitale” si sa exploreze principalele optiuni de plata disponibile in functie de sistemul de operare al telefonului si de bancile din Romania. De asemenea, o analiza a riscurilor, dar si a avantajelor te poate ajuta sa decizi care este cea mai potrivita solutie pentru tine.



1. Cum functioneaza platile cu telefonul?


Chiar daca poate parea o caracteristica de domeniul SF, cele mai multe dintre smartphone-urile de pe piata pot stoca o varietate de informatii financiare. Acestea pot fi utiliza apoi pentru a efectua plati sigure, instantanee si contactless intr-un numar din ce in ce mai mare de magazine. Asadar, daca ti-ai uitat portofelul acasa si este randul tau sa achiti cumparaturile de la supermarket, poti face acest lucru doar cu ajutorul telefonului pe care il ai la indemana!


Platile contactless (fara contact) au loc atunci cand doua dispozitive compatibile stabilesc un contact unul cu celalalt. Acest lucru este posibil in prezent cu ajutorul tehnologiei NFC (Near Field Communication), care iti permite sa folosesti cardurile de credit si de debit pentru a face plati. Aceasta are caracteristici similare cu tehnologia RFID (identificare prin radio-frecventa), pe care le duce apoi duce la nivelul urmator. Cand cele doua dispozitive compatibile NFC se afla la o distanta de 8-10 cm unul fata de celalat, acestea se vor recunoaste reciproc. Aceasta conexiune le va permite utilizatorilor sa partajeze fotografii, fisiere, informatii de contact si, bineinteles, sa efectueze plati.


Tehnologia NFC este integrata intr-o mare varietate de dispozitive inteligente precum smartphone-uri, ceasuri inteligente etc. Pentru ca un telefon inteligent sa poata efectua plati contactless, proprietarul dispozitivului trebuie sa creeze un cont într-o aplicatie de plata. Cele mai utilizate aplicatii de plata la nivel international sunt Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay, Venmo etc. 


IMPORTANT DE STIUT! Atunci cand iti introduci informatiile bancare in aplicatia aleasa, aceasta nu va distribui detaliile cardurilor sau a conturilor bancare in mod automat atunci cand faci o plata. Tehnologia NFC va folosi in schimb un cod criptat, pentru a realiza transferul catre terminalul de plata in deplina siguranta. Aceasta metoda a fost aleasa pentru a oferi o mai buna garantie utilizatorilor ca smarphone-urile lor stocheaza detaliile cardurilor conform ultimelor standarde de securitate, infomatii care nu vor fi partajate cu terti neautorizati.


2. Cum se poate face plata cu telefonele Apple la Raiffeisen, BRD, Revolut, ING si Unicredit?


Dacă esti utilizator iPhone, indiferent de modelul detinut, vei avea deja instalata aplicatia de plata pentru iOS - si anume Apple Pay. Poti folosi cu incredere aceasta platforma de la brandul Apple pentru a face plati in cadrul aplicatiilor online, dar si in magazinele fizice. In general, majoritatea bancilor care accepta plati contactless va accepta si Apple Pay.  


Pentru a configura aplicatia Apple Pay pe un iPhone, tot ce trebuie sa faci este sa intri la Setări, sa alegi optiunea Wallet (Portofel) si apoi sa apesi pe Apple Pay. Introdu datele inscriptionate de pe cardurile de credit sau de debit apasand pe simbolul + si urmeaza instructiunile cu atentie. Informatiile partajate se vor inregistra automat in sistemul de plata al telefonului. Totodata, vei avea optiunea de a introduce carduri noi si de a edita detaliile din cele deja inregistrate, daca va fi nevoie.


Dupa ce ai introdus datele cardului, banca sau emitentul cardului va verifica cardul. Din momentul in care primesti confirmarea poti incepe sa utilizezi sistemul Apple Pay pentru a face plati pentru diverse bunuri sau servicii.


Pentru a face acest lucru într-un magazin fizic, este in primul rand necesar ca vanzatorii sa aiba un terminal de plata care nu necesita contact (contactless). Apoi, este necesar sa iti deblochezi iPhone-ul. Apoi, selecteaza cardul pe care doresti sa il utilizezi pentru plata si tine telefonul deblocat deasupra cititorului de carduri de credit contactless. Odata ce plata este efectuata, vei putea vedea pe ecranul telefonului tau o pictogramă cu bifa si textul „Terminat”.


Cum platesti cu telefonul Apple daca esti client Raiffeisen? Pentru a face o plata cu orice card Raiffeisen Bank, poti folosi Wallet pe iPhone, prin optiunea Apple Pay. Totodata, iti poti inregistra cardul direct din noul Raiffeisen Smart Mobile.


Cum platesti cu telefonul Apple daca esti client BRD? Daca nu ai aplicatia recomandata YOU BRD, care se poate conecta direct la Apple Pay, atunci intra la setarile telefonului, alege Apple Wallet si adauga cardul tau de la BRD. Introdu datele sau scaneaza direct cardul si urmeaza cu atentie instructiunile de pe ecran.


Cum platesti cu telefonul Apple daca esti client Revolut? Iti poti adauga cardul de Revolut la Apple Pay, putand face plati directe online cu ajutorul iPhone-ului tau.


Cum platesti cu telefonul Apple daca esti client ING? Daca ai un dispozitiv mobil cu iOS, si aici poti folosi optiunea Apple Pay pentru plata cu telefonul.


Cum platesti cu telefonul Apple  daca esti client Unicredit? Adauga datele cardului tau Unicredit in Apple Pay si incepe sa faci plati rapide si sigure cu telefonul.




3. Cum se poate face plata cu telefoanele cu Android?

Cum se poate face plata cu telefoanele cu Android

Daca ai un smartphone cu sistem de operare Android, cea mai populara aplicatie de plata este Google Pay (anterior numita si Android Pay). Scopul acesteia este sa permita utilizatorilor sa faca plati rapide in magazinele fizice. In prezent, acest tip de tehnologie a inceput sa fie utilizata si in aplicatiile de cumparaturi online.


Google Pay poate functiona pe telefoanele si tabletele cu sistem de operare Android, precum și pe ceasurile WearOS. Aceasta aplicatie iti permite sa gestionezi toate cardurile si alte informatii de plata direct de pe telefonul tau inteligent. Odata ce ai inregistrat in prealabil date de pe carduri pentru plati in aplicatie, atunci le vei putea adauga cu usurinta la Google Pay. 


Ca si in cazul Apple Pay, aplicatia de plata de la Google va securiza orice fel de date cu privinta la numarul cardului de credit sau de debit. Totodata, la finalizarea tranzactiei, sistemul va trimite catre destinatar un simbol autorizat, pentru a proteja informatiile de pe card.


Aplicatia Google Pay ar trebui sa fie compatibila cu orice terminal de plata sau casa de marcat care accepta plati contactless. Daca esti intr-un magazin fizic, pentru inceput, asigura-te ca telefonul tau este deblocat. Apoi tot ce trebuie sa faci este sa il tii aproape de de terminalul de plata pret de cateva secunde. Asteapta pana cand aparatul va emite o  lumina verde. Odata ce plata a fost finalizata, va aparea pe ecranul telefonului tau simbolul de bifa si un mesaj text care iti va confirma finalizarea operatiunii.


Pe langa Google Pay, mai exista o aplicatie de plata de incredere pentru utilizatorii de telefoane cu Android. Samsung Pay functioneaza pe orice telefon cu o versiune actualizata de Android, insa aceasta optiune este limitata doar la smartphone-uri, nu si la ceasurile inteligente. In fata competitorilor, Samsung Pay prezinta un avantaj important: pe langa faptul ca este compatibil cu terminale de plata mai noi si fara contact, acesta poate functiona si cu cele care utilizeaza vechea tehnologie cu banda magnetica. In acest ultim caz, poate fi nevoie de instalarea unor optiuni suplimentare pe telefonul Samsung.


Cum platesti cu telefonul cu Android daca esti client Raiffeisen? Pentru telefoanele cu soft Android (versiunea minima de 7.0), Raiffeisen Bank a creat propria aplicatie de plata cu telefonul numita RaiPay. Aceasta aplicatie poate fi utilizata de clientii Raiffeisen Bank ce detin carduri contactless de debit sau de credit. Odata activata optiunea NFC pe telefonul tau si introduse datele cardului, vei putea face plati cu smartphone-ul tau.


Cum platesti cu telefonul cu Android daca esti client BRD? Poti face plati online sau in magazine prin intermediul Google Pay (downloadat in prealabil din Google Store). Totodata, iti mai poti adauga datele cardului tau BRD in Google Pay prin aplicatia interna de Mobile Banking YOU BRD.


Cum platesti cu telefonul cu Android daca esti client Revolut? Iti poti adauga cardul de Revolut prin Google Pay, putand face plati directe online cu ajutorul smartphone-ului tau cu Android.


Cum platesti cu telefonul cu Android daca esti client ING? Principala solutie de plata cu telefonul de la ING vine chiar de la aceasta banca: ING Pay.  Daca ai aplicatia online Home’Bank, poti generea cardul virtual direct in aplicatie, putand ulterior sa faci plati cu telefonul. Cu toate acestea, si aici poti folosi optiunea Google Pay pentru plata cu telefonul. 


Cum platesti cu telefonul Android daca esti client Unicredit? Google Pay este disponibil si in aplicatia Mobile Banking pentru Android de la Unicredit. Aceasta optiune functioneaza pentru toti clientii UniCredit care au carduri de persoane fizice Visa si Mastercard.


4. Care sunt avantajele si riscurile platilor mobile?


Din multe puncte de vedere,  plata cu telefonul mobil poate fi mai sigura decat platile traditionale efectuate cu numerar, cu carduri de credit sau de debit. In cazul platilor cash, exista riscul de furt, pierdere sau lipsa fizica a unor sume de bani in cazul unor achizitii. Cand vorbim de platile cu cardul, exista 2 riscuri: furtul cardurilor fizice (din portofele, genti) si piratarea numerelor inscriptionate de cardurile din baze de date nesecurizate.


Pe de alta parte, platile mobile necesita de obicei o metoda de siguranta suplimentara precum “autentificarea cu doi factori”. Chiar si in cazul in care telefonul a fost furat, infractorul este putin probabil sa cunoasca PIN-ul sau sa posede informatii legate de bio-criptare (ex: scanarea amprentei, scanarea faciala) necesare pentru a avea acces la dispozitivul mobil.


Totodata, datele despre conturile tale bancare sunt de obicei „tokenizate” atunci cand sunt transferate, adica datele sensibile sunt inlocuite cu date fara valoare exploatabila. Astfel, companiile nu vor avea acces si nu pot salva astfel de informatii importante. Nu in ultimul rand, plata mobila poate fi efectuata numai atunci cand două dispozitive se afla la o distanta relativ mica unul fata de celalalt - un punct in plus la capitolul siguranta.


Desigur, fiecare metoda de plata presupune si anumite riscuri. In cazul platilor cu telefonul, pot exista urmatoarele scenarii:  


  • Pierderea smartphone-ului: la fel cum o persoana isi poate pierde telefonul, acelasi lucru se poate intampla si cu un telefon. Daca aplicatia de plata mobila aleasa necesita autentificare in doi pasi, datelele sensibile vor fi mai greu de accesat. Daca nu ai activat aceasta optiune, riscul ca cineva sa iti poata folosi banii fara consimtamant este mai mare. Ca si in cazul cardurilor bancare pierdute, suna imediat la banca de care apartii si solicita blocarea conturilor. Daca exista posibilitatea, ia in considerare si stergerea informatiilor de la distanta de pe smartphone si resetarea la setarile implicite din fabrica - astfel incat toate datele asociate cu conturile bancare sa fie eliminate de pe dispozitiv.
  • Aplicatii neconforme sau inselatorii digitale: pentru a efectua plati cu ajutorul telefonului mobil, este nevoie sa inregistrati in prealabil informatii financiare in aplicatia de plata. Orice aplicatie autorizata de plati mobile ar trebui sa stocheze si sa cripteze in siguranta aceste informatii. De asemenea, acestea trebuie sa cripteze datele atunci cand transfera plati, pentru a preveni expunerea numerelor cardurilor. Verificati inainte sa downloadati astfel de aplicatie conformitatea si legitimitatea acesteia. Chiar si in cazul aplicatiilor considerate sigure, poate exista riscul ca un infractor cibernetic sa poata intra in posesia datelor tale bancare. In unele cazuri, acestia pot chiar „falsifica” pagina de inregistrare a unui furnizor de plati pentru a te pacali sa incarci informatii despre card, fapt care le va oferi access complet la el si la banii tai. De aceea, este important sa fii familiarizat cu platforma aleasa si sa detectezi din timp orice tip de neconformitati (de design, de scriere, lipsa unor elemente de securitate etc.).
  • Virusi: Chiar daca nu este o incidenta prea mare, smartphone-urile se pot infecta la un moment dat cu diferiti virusi (malware). Unele tipuri de programe malware pot “patrunde” in softul telefonului tau pentru a oferi unui hacker acces complet la el. Alte tipuri de infractiuni pot presupune partajarea unor informatii stocate intr-o aplicatie de plata catre terti neautorizati. 


4.1. Sfaturi de siguranta in ceea ce priveste platile mobile


Asa cum folosim folii si sticla de protectie pentru a ne proteja dispozitivul mobil de lovituri si alte accidente, este necesar ca toti utilizatorii sa cunoasca cateva metode de a spori siguranta in cazul platilor mobile. Pe langa siguranta data de achizitia unor  huse pentru telefoanele Apple, huse pentru telefoanele Samsung sau huse pentru Xiaomi, iata ce trebuie sa faci:


  • Utilizeaza numai aplicatii de incredere! Asa cum am mentionat mai sus, exista cateva nume mari in industria platilor mobile. Motivul pentru renumele acestora este faptul ca au creat o solutie de plata usoara si de incredere. Daca ai optiunea de plata mobila de pe smartphone-ul tau, descarca o aplicatie de la aceste companii. De cele mai multe ori, sunt optiuni mai sigure decat aplicatii necunoscute, care nu au fost verificate atat de minutios.
  • Identifica surse sigure! Chiar daca amenintarile la integritatea dispozitivului mobil nu sunt atat de frecvente, aceasta tot exista. Astfel, pentru a evita o potentiala infectarea a telefonului cu programe virusate, este esential sa verifici sursele din care aplicatiile sau update-urile acestora provin. Descarca numai aplicatii din surse de incredere (cum ar fi magazinul oficial de aplicatii al producatorului sistemului dvs. de operare - Google Play, Apple Store etc). Nu da clic pe linkuri suspecte din aplicatie si nu furniza informatii sensibile pe site-uri nesecurizate. Fii atent si la mesajele de tip spam din e-mailurile tale.
  • Activeaza autentificarea cu doi factori! Acest tip de autentificare ofera un nivel suplimentar de securitate pentru a asigura ca datele sunt protejate in fata unor pericole. In cazul plătilor mobile, autentificarea cu doi factori se asigura ca un dispozitiv care se afla in apropierea unui alt dispozitiv NFC nu va declansa o plata automata. In schimb, plata va trebui autorizata de catre utilizator in persoana, fie prin introducerea unui PIN sau a unei parole trimisa prin mesaj text sau email, utilizarea amprentelor digitale sau a recunoasterii faciale. Astfel, daca telefonul a fost furat sau pierdut, o persoana straina nu va putea autoriza plata.
  • Monitorizeaza-ti sumele din continurile bancare. O alta metoda de a spori siguranta in ceea ce priveste platile mobile, este sa urmaresti in mod regulat tranzactiile tale financiare. Daca observi in extrasele bancare sau in istoricul aplicatiei plati pe care stii ca nu le-ai efectuat, acesta este un semn ca date sensibile au fost compromise si trebuie modificate urgent.


Asadar, posibilitatea de a plati cu smartphone-ul - o functie disponibila pe aproape toate dispozitivele moderne - este o metoda sigura de plata si ne poate face viata mai convenabila.


Sursa foto: unsplash.com

Comentarii