USB (Universal Serial Bus) a aparut prima data in anul 1996.
Scopul USB a fost acela de a crea un standard care să funcționeze pe mai multe dispozitive diferite, unificând multitudinea de tehnologii la una. Astfel prima data a fost folosit ca port pentru conectarea tastaturilor, mouse-urilor și imprimantelor la calculatoare .
Ulterior, USB a eliminat Firewire și alte porturi, deoarece viteze mai mari i-au permis să abordeze sarcini mai solicitante.
Principalele standarde ale tehnologiei USB sunt :
- USB 1.0Low Speed – prima versiune aparuta în 1996- mai mult un prototip pentru USB 1.1, capabil de transferuri de date la viteze de până la 1,5 Mbps.
- USB 1.1Full Speed - apărut în 1998, cu viteze de transfer de 12 Mbps.
- USB 2.0Hi-Speed - apărut în 2001 și suportă viteze de transfer de maxim 480 Mbps. (de 40 de ori viteza de implementare a USB 1.1) fiind compatibil cu USB 1.0 și USB 1.1.
- USB 3.0SuperSpeed - a devenit era gigabitului si a intrat pe piață in 2011- oferind viteze de transfer de până la 5 Gbps.
- USB 3.1SuperSpeed+ - a apărut în 2014. Este capabil de transferuri de date la viteze maxime de 10 Gbps, dublu față de USB 3.0.
În același timp, a fost introdus un nou conector, USB Type-C, care era o opțiune alternativă la USB Type-A pentru USB 3.1 și USB 3.0, dar nu a fost folosit până la următoarea generație.
- USB 3.2- lansat în 2017, introduce două noi moduri SuperSpeed + de transfer prin conectorul USB-C cu rate de 10 Gbit/s și 20 Gbit/s. USB 3.2 este de asemenea prima versiune care folosește conectorul USB-C ca singur conector.
- USB 4- este succesorul USB 3.2, a fost lansat in 2019 si foloseste un conector de tip C, ar avea un randament de până la 40Gbps, putere de livrare de până la 100W și compatibilitate cu USB 3.2 și USB 2.
Specificația de livrare a energiei USB Power Delivery din acest moment acceptă până la 100W putere livrată. Acest lucru permite încărcarea telefoanelor și laptopurile care folosesc procesoare de 15 W, dar nu este suficient pentru dispozitive ce necesita o putere mai mare .
Prin urmare ,USB Implementers Forum, grupul industrial care dezvoltă tehnologia, a dezvăluit la mijlocul lui mai , noile niveluri de putere în actualizarea versiunii 2.1 la specificația sa USB Type-C.
Noua actualizare de putere la 240W, numită Gama de putere extinsă (EPR), ar trebui să ajungă pe dispozitive în a doua jumătate a anului 2021.
Cablurile care vor suporta 240 W vor avea cerințe suplimentare pentru a se potrivi noilor niveluri.
Vă puteți aștepta, de asemenea, la un nou aspect pentru cablurile cu putere redusă, denumit acum gama de putere standard, care va ieși la maxim 60 W prin furnizarea de curent electric de 3 A.
Produsele de cabluri cu putere mai mare de astăzi, care pot transporta până la 100W utilizând curent de până la 5 amperi, vor fi înlocuite cu cabluri EPR.
Cu mai mult de dublarea puterii față de capacitatea maximă actuala , USB C va va permite să conectați dispozitive precum laptopuri de jocuri, stații de andocare și monitoare 4K.
Sursa:CNET